Výhodnejšia možnosť z finančnej stránky je upiecť si z bezlepkovej múky pečivo alebo chlieb, aj keď je to pracnejšie a časovo náročnejšie.
Po piatich rokoch skúšania a vylepšovania používam tento svoj recept, ktorý tu pridávam.
Recept na bezlepkové pečivo a chlebík
Kvások:
1 kocka čerstvého droždia, 1 pohár (cca 4 dl) horúcej (teplej) vody, 1 polievková lyžica kryštáľového cukru – stačí polovička. Všetko vymiešame a na záver posypeme trochou bezlepkovej múky (používam Jizerku-univerzálnu zmes) a necháme kvások vykysnúť.
Cesto:
Do kvásku po vykysnutí pridáme celý zbytok balenia bezlepkovej múky (balenie má 1 kg), cca 1 liter teplej vody (treba podľa hustoty odhadnúť), 2 kypriace prášky do pečiva , 5 polievkových lyžíc oleja, 5 kávových lyžičiek soli.
Postup:
Všetky ingrediencie poriadne spolu vymiešame a necháme cesto vykysnúť.
Pri pečive potom už dávame cesto na plech v ľubovoľných tvaroch ako sa podaria (keďže sa bezlepkové cesto zle tvaruje, roztláčam cesto lyžicou na malé placky, koré majú hrúbku tenšieho krajca chleba). Pečieme vo vyhriatej rúre na cca 230 stupňov.
Pri chlebíku dáme cesto do menšieho vyššieho plechu na pečenie mäsa (aby nám vytvaroval chlebík), prípadne môžeme použiť aj inú vhodnú formu na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 230 stupňov.
Po upečení je dobré bezlepkové pečivo, alebo nakrájaný bezlepkový chlebík, ktoré v ten deň nespotrebujete, dať zabalené zamraziť (keďže na druhý deň trochu stuhne a drobí sa ak ho nezamrazíme). Podľa potreby potom vyberáme z mrazničky potrebný počet kúskov na deň, zmrazené pečivo, alebo krajce chleba potom buď ohrejeme v hriankovači, toustovači alebo v mikrovlnke na zapekacej funkcii.
Vylepšenia:
- pečivo alebo chlebík môžeme pred upečením ešte posypať makom, sezamom alebo inými pochúťkami, prípadne aj do cesta vmiešať napríklad slnečnicové semienka, alebo iné dobroty podľa chuti.
- pre celiatikov, ktorí majú zároveň aj diabetes použijeme do kvásku miesto kryštáľového cukru brezový cukor, chuťovo nebudete cítiť rozdiel.
- z tohto cesta sa dá urobiť aj domáca bezlepková pizza, ak cesto na plechu prstami namočenými v oleji roztlacime na tenku vrstvu a dáme upiecť obložené obľúbenými dobrotami na pizzu podľa vlastnej chuti a fantázie(šunka, klobáska, syr, kukurica a iné).
- ak vám ostane tocha cesta, dajú sa z neho urobiť akoby mini langoše, ak ho vypražíte ako klasický langoš a potriete cesnakom a ešte teplé zjete, lebo ak vychladne už to nie je dobré, zvykne stuhnúť. Chápem, že profesionálnych gurmánov to asi neoslní, ale lepšie ako nič , kedže o klasickom langoši môžeme my celiatici len snívať.
- hotové bezlepkové pečivo, či striedka z bezlepkového chlebíka sa môže použiť aj do plnky ku pečenému kuraťu, ak na kocky nakrájané pečivo namočíte do mlieka s rozmiešaným vajíčkom, pridáte majoránku a prípadne trošku korenia a dáte piecť.
- možno by sa z tohto cesta na bezlepkové pečivo a chlebík dala urobiť aj knedľa, ale nemám ešte vyskúšané.
Nemám žiaľ možnosť priložiť dobré fotografie, tak sa veľmi ospravedlňujem.
Privítam akékoľvek vaše ohlasy po vyskúšaní receptu, ako sa vám podaril a rôzne ďalšie rady na vylepšienie.
Prajem dobrú chuť.